Saturday, August 22, 2015

Projekt balkong: del tre

Någon dag efter att vi fick bort plåten så började vi riva golvet som låg under. Det gick snabbt och smidigt att riva bort de grova brädorna som bara satt fast med någon enstaka spik var. Här under gömmer sig innertaket på vår lilla hall, den enda isoleringen var några gamla getingbon, nu när vi ändå är här och river så ska vi passa på att isolera lite.
Det gamla balkongräcket var fäst med spik rätt ner genom plåten på ett par ställen. I dag är det big no no att göra hål i plåten för att fästa saker på det här sättet, hur man än tätar så tränger vatten in, istället planerar vi att lägga en trall på den nya plåten och sen fästa räcket i trallen. Där räcket suttit fast var plankorna och den underliggande träbalken rejält fuktskadade och träet kunde smulas sönder med fingrarna. Myror hade även flyttat in i närheten av de skadade områdena.
De tidigare ägarna pratade om att det för några år sen varit en vattenläcka på balkongen då vatten runnit åt fel håll och svämmat över en hängränna. Så här kan det se ut när en sådan läcka lagas och lappas ihop inifrån. Det verkar ha torkat upp ordentligt så vi kommer lämna det så här.
Efter lite huvudbry och misslyckade försök att lossa den fuktskadade balken valde vi att istället klyva den på längden och lämna den undra halvan. Den sitter fast underifrån på en himla massa ställen. Hammare, kofot, ett par timmar och svett var allt som krävdes för att klyva den 3.5 meter långa balken. Det 70 år gamla träet på den friska delen ser ut som nytt. Vi kommer fästa en stor regel längsmed hela balken sen för att återställa formen och styrkan i den.
Tur att det var kofoten och inte jag som blev av med gaddarna. Metallen tålde tydligen inte mitt envisa hamrande, skulle såklart använt några kilar eller liknande istället...
Det blev lite delar över, som ni ser så är det mesta av träet väldigt fint trots sin ålder, ett mycket imponerande material.
Änden på balken var lite värre däran än resten så där fick vi ta bort ännu mer material. Tanken är att förstärka upp med reglar här också före vi börjar lägga ut nytt golv på balkongen. Det gäller att tänka till lite här så det planerade bytet av panel på väggen till höger är lätt att göra i framtiden utan att det nya balkongtaket kommer i vägen.

No comments:

Post a Comment